Akcionári Dellu schválili ponuku zakladateľa na prevzatie spoločnosti

12.09.2013 Celý región

Round Rock 12. septembra (TASR) - Akcionári americkej spoločnosti Dell schválili ponuku konzorcia na čele so zakladateľom firmy Michaelom Dellom na prevzatie spoločnosti za 24,9 miliardy USD (18,74 miliardy eur) a následné stiahnutie akcií z burzy. Súhlas akcionárov znamená, že tretí najväčší výrobca počítačov na svete sa po 25 rokoch stane súkromnou firmou. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Podobne ako iní výrobcovia počítačov aj Dell začal v posledných rokoch doplácať na nástup inteligentných mobilných telefónov a tabletov a odklon spotrebiteľov od osobných počítačov. Krok akcionárov teraz Dellovi a investičnej spoločnosti Silver Lake Partners umožní reštrukturalizáciu firmy, ktorá bude podľa Michaela Della jednoduchšia bez tlakov zo strany Wall Street.

Dnešné víťazstvo zakladateľa a súčasného šéfa firmy ukončilo niekoľkomesačné spory medzi konzorciom a skupinou investorov na čele s miliardárom Carlom Icahnom a spoločnosťou Southeastern Asset Management, ktorí žiadali vyššiu ponuku. Počas tohto obdobia docielili, že konzorcium posunulo sumu o niečo vyššie.

Transakcia je najväčšou svojho druhu od finančnej krízy, keď firma súkromného kapitálu Blackstone Group v roku 2007 prevzala hotelovú sieť Hilton Worldwide a stiahla jej akcie z burzy. Vtedy za spoločnosť zaplatil Blackstone takmer 27 miliárd USD. Momentálne plánuje hotelovú sieť na burzu opätovne uviesť.
 

Vyberte región